چند وقتی بود که ماجرای تلگرام برام یه مقدار جالب شده بود و کنجکاوم کرده بود. برای همین، تحقیق میکردم تا ببینم چه خبره پشت این نرمافزار عجیب و غریب.
شروع ماجرا از اینجاست که، اگه به خاطر داشته باشید، مهمترین قابلیتی که تلگرام رو بین سایر پیامرسانها به محبوبیت رسوند، قابلیت ارسال فایل (با فرمت دلخواه) بود. و جالب اینجا بود که حجمی که میتونید توی تلگرام ارسال کنید، نامحدوده. فایلهای چندین گیگابایتی رو میشه به راحتی توی تلگرام فروارد کرد و انتقال داد. به این اضافه کنید که تلگرام تاریخچهی پیامها رو هم نگه میداره و اگر شما حتا هیستوری پیامهاتون رو با یک نفر پاک بکنید، بعدن دوباره میتونید به اون پیامها رجوع کنید؛ یعنی تلگرام این فایلهای چندین گیگابایتی رو حتا وقتی هیچکدوم از دو طرف ارسال و دریافت کننده روی دستگاهشون نداشته باشن، نگه میداره. اما نکتهی مهمتر، اینه که سرعت آپلود کردن روی و دانلود کردن از تلگرام بسیار بالاست و پایدار هم هست. پیش نمیآد که برای مثال وسط دانلود کردن ناگهانی و بی دلیل خاصی دانلود قطع بشه یا سرعت آپلود و دانلود پایین باشه. نه، آپلود و دانلود در تلگرام به پایدارترین و سریعترین شکلی که اتصال اینترنت شما اجازه میده رخ میده.
معنای این پاراگراف بالا، به طور خلاصه اینه که تلگرام حافظهی ابری بسیار بسیار بسیار بزرگ و قدرتمندی داره. هزینهی نگهداری چنین پایگاهدادهی ابری بزرگ و قدرتمندی، به معنای واقعی کلمه، نجومیه. از طرفی، برای اینکه این سرعت و پایداری رو داشته باشه تلگرام، علاوه بر زیرساختهای فیزیکی قدرتمند نیاز به یک تیم توسعهدهنده و نگهدارندهی بسیار بسیار توانمند هم هست. این شد که به فکر تحقیق دربارهی سازوکار این شرکت افتادم تا ببینم منبع درآمدش چطوره و این تیم قدرتمند و خارقالعاده از کجا دور هم جمع شدن. اما توضیحی که توی سایت تلگرام باهاش مواجه شدم این بود:
We believe in fast and secure messaging that is also 100% free.
Pavel Durov, who shares our vision, supplied Telegram with a generous donation, so we have quite enough money for the time being. If Telegram runs out, we will introduce non-essential paid options to support the infrastructure and finance developer salaries. But making profits will never be a goal for Telegram.
با در نظر گرفتن اینکه عمر تلگرام به سه سال و نیم میرسه، هزینهی نگهداری چنین زیرساختهای فوقعظیمی چنان نجومیه که این متن چیزی بیشتر از یک شوخی خندهدار نیست. دو برادر روس ناگهان تصمیم بگیرن برن آلمان و برای رضای خدا میلیونها دلار از جیب خودشون خرج کنن و پای هیچ درآمدی هم وسط نباشه تا مردم جهان بتونن یه نرمافزار پیامرسان رایگان داشته باشن؟
اول به این قضیه خوشبینانه نگاه کردم و گفتم لابد این متن دروغه و تلگرام هم مثل تمام شرکتهای رایانش و حافظهی ابری داره از دادهکاوی و تحلیل اطلاعات کاربرهاش و فروختن اونها پول در میآره. اما این چند وقت متوجه چیزی شدم که نگاه خوشبینانه رو از بین برد و ایدهی بدبینانه رو شدیدن تقویت کرد.
تلگرام هم مثل وایبر خدابیامرز، چند وقتی میشه که شروع کرده به تولید استیکرهای خودش و منتشر کردن اونها. توی این بستهی استیکرها که میگشتم، متوجه شدم بعضی از استیکرهای بعضی بستهها یه مقدار زشت و ناشایسته، و حقیقتش زیاد خوشم نیومد، اما باز خوشبینی به خرج دادم و در حد یه شیطنت بیادبانه بهش نگاه کردم. ولی امروز وقتی دوباره پیام تلگرام رو که خبر از منتشر شدن بستههای جدید استیکرش داده بود دیدم و بستههای جدید رو زیر و رو کردم، متوجه شدم این استیکرهای زشت بسیار هم از نظر تعداد و هم از نظر شدت وقاحت گسترش پیدا کرده، تا جایی که چند بستهی «علنن س.ک.سی» و یکی دو بستهی علنن «پو.رنوگرافیک» دیدم و میشه گفت مطمءن شدم که خوشبینانه نگاه کردن به ماجرای این تلگرام، دیگه کار عاقلانهای نیست.
شرکتی که افتخارش به اینه که صد میلیون کاربر داره، آیا انقدر بیملاحظهست که نمیدونه نباید محتوای پو.رنوگرافیک تولید کنه، چون ممکنه برای جمع کثیری از مخاطبهاش نامناسب و ناراحت کننده باشه؟ این مطلب رو هرکسی میدونه؛ فکر نمیکنم توی این مطلب اختلاف نظری داشته باشیم. پس چرا یک شرکت جهانی که جزو یکی از پرجمعیتترین پیامرسانها محسوب میشه، باید انقدر بیملاحظه باشه نسبت به مخاطبهاش، و انقدر راحت به خودش اجازه بده استیکرهایی با موضوع شیطانپرستی و پو.رن و مسایل جنسی و توهین به ادیان (شوخی نمیکنم، میتونید توی لیست استیکرهای تلگرامتون ببینید!) تولید کنه؟ آیا نمیدونه که از بچههای ۱۰ ساله تا بزرگهای ۷۰ ساله دارن از این نرمافزار استفاده میکنن؟
دلیلش. فکر نمیکنم نیازی به توضیح داشته باشه.
صرفن حس کردم باید بگم.
یا علی.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
این لیست استیکرهاییه که توی متن عرض کردم.
https://www.artstation.com/artwork/xoYA1
این مجموعه بسته، به نام بستههای استیکر با موضوع اساطیر و افسانههاست. آیا ما اونقدر افسانه و اسطوره کم داریم که باید از این شخصیتها استفاده بشه؟ بافومث، لیلیث، لوکی؟ بجز لپرکان (که اون هم اگر بدبینانه نگاه کنیم نماد حرص و طمعه) کدوم یکی از این اساطیر نماد و نشونهی خوبی هستن و شخصیت خوبی دارن؟
https://stickersearch.net/telegram/packs/cheerleader-girl
یک بستهی دیگه هم هست که متاسفانه توی اینترنت پیداش نکردم. لطفن برید و توی لیست آخرین استیکرهایی که تلگرام منتشر کرده، به نام زیگموند فروید ببینیدش.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
یه نگاهی هم بندازید به دور و برتون، ببینید چقدر خودتون و اطرافیانتون چقدر از کاراتون رو با تلگرام انجام نمیدید/نمیدند. ببینید که چقدر وابستهی تلگرام هستیم. ما و تمام ارتباطهامون.
درباره این سایت